To pączek jest królem w Tłusty Czwartek, jednakże nie wolno nam zapomnieć o faworkach, zrobimy je w domu w ciągu półtorej godziny! Sprawdź przepis!
Tłusty czwartek to tradycyjny ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Faworki przygotowywane są w zasadzie na całym świecie pod różnymi nazwami, u nas chrusty lub faworki W Polsce pierwotnie przygotowywało się je z ciasta na pączki, potem z ciasta lanego aby dziś używać twardego półkruchego.
Jaki jest przepis na faworki? Prosty, choć trzeba się nad nimi napracować. Faworki domowe smażymy podobnie jak pączki, na smalcu, jeśli chcemy aby były bardziej chrupkie. Oczywiście jeśli nie mamy lub nie chcemy używać smalcu to możemy wykorzystać olej słonecznikowy lub rzepakowy.
Oprócz tłuszczu potrzebować będziemy:
- 500g mąki pszennej
- 50g cukru
- 8 żółtek
- 50g kwaśnej śmietany 18%
- 50ml wody
- szczypta soli
- 20ml spirytusu lub wódki (dzięki temu pączki nie będą chłonąć tak tłuszczu)
Kolejność wykonywania czynności:
- Przesiewamy mąkę na stolnice, dosypujemy cukier i sól
- Robimy wgłębienie w środku mąki
- Do wgłębienia wlewamy żółtka, wodę, kwaśną śmietanę i spirytus
- Siekamy całe ciasto nożem do uzyskania w miarę jednolitej masy
- Wyrabiamy ciasto rękami przez 10min
- Ciasto zawijamy w ściereczkę i chowamy do lodówki na 30min
- Po 30min wałkujemy cienko ciasto (im cieniej tym wyjdą bardziej chrupiące)
- Wycinamy paski robiąc na środku dziurkę
- Przeciągamy koniec jednego ciasta przez dziurę
- Na rozgrzany do 170 stopni Celsjusza tłuszcz wrzucamy przygotowane ciasteczka i smażymy do rumianego koloru
Faworki po usmażeniu dobrze jest wysypać na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Oprószamy cukrem pudrem i częstujemy domowników. Smacznego!