Spotkanie ministrów rolnictwa państw Grupy Wyszehradzkiej

Głównym tematem dyskusji była reforma Wspólnej Polityki Rolnej w kontekście Europejskiego Zielonego Ładu oraz strategii „Od pola do stołu” i strategii na rzecz bioróżnorodności, w tym zrównoważone zarządzanie wodą i glebą.

Minister Ardanowski wskazał, że najważniejszym celem rolnictwa pozostaje zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego społeczeństwu, zarówno w skali krajowej, jak i europejskiej.  – Nie można zakładać, że zmniejszymy produkcję żywności w Europie – powiedział minister.

Głównym celem Polski w negocjacjach reformy WPR pozostaje osiągnięcie odpowiedniego poziomu budżetu na tę politykę. Priorytetowa jest sprawa wyrównania płatności bezpośrednich.

– Musimy brać też pod uwagę dochody rolników w UE. Musimy mieć pewność, że wprowadzanie nowych strategii nie spowoduje spadku tych dochodów – podkreślił szef polskiego resortu rolnictwa.

Wobec kryzysu wywołanego pandemią COVID-19 niezbędne jest rozszerzenie wsparcia wdrożonego przez Komisję Europejską na kolejne istotne rynki, w tym rynek drobiu i wieprzowiny oraz podniesienie stawek dopłat do prywatnego przechowywania.

Dyskutując o nieuczciwych praktykach handlowych, minister Ardanowski zauważył, że epidemia, problemy z handlem, zerwanie łańcuchów dostaw żywności raczej zachęcają oszustów niż ich eliminują.

Ministrowie zgodnie potwierdzili potrzebę wspólnego podejścia na poziomie UE wobec oszustw związanych z żywnością, w tym ujednolicenia pojęć, zasad i procedur prawa żywnościowego w państwach członkowskich.

Ponadto minister  rolnictwa Republiki Czeskiej przedstawił aktualny stan w zakresie plagi kornika i suszy w Republice Czeskiej.