Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek, najważniejszy dzień w życiu każdego miłośnika słodyczy. Pączki można kupić ale także zrobić samemu w domu. Jak przygotować pączki? Sprawdzony przepis!
Tłusty czwartek to tradycyjny ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Zwyczaj zajadania się pączkami pochodzi z XVI wieku. Co ciekawe wcześniej pączki także spożywano w okresie karnawałowym, spożywano je jednak w formie wytrawnej – nadziewanej słoniną. Na szczęście nasi przodkowie stwierdzili, że lepsza od słoniny jest marmolada różana.
Jak zrobić pączki? Przepis na pączki babci dostępny poniżej.
Podstawą dobrego pączka jest dobry tłuszcz. Ten tradycyjnie, nie bez powodu jest smalcem. To co tak kochamy w pączkach, tj. chrupkość zawdzięczamy właśnie tłuszczowi zwierzęcemu. Oczywiście jeśli nie mamy smalcu, lub nie chcemy go używać możemy wykorzystać olej słonecznikowy lub rzepakowy.
Oprócz tłuszczu potrzebować będziemy:
- 150 ml mleka
- 500 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 50 g drożdży
- 10 żółtek jaj
- 100 g masła
- szczypta soli
- 20 ml spirytusu lub wódki (dzięki temu pączki nie będą chłonąć tak tłuszczu)
Kolejność wykonywania czynności:
- Rozgrzewamy mleko do temperatury 30 stopni Celsjusza
- Do mleka dodajemy drożdże z cukrem i dokładnie mieszamy, odstawiamy mleko na 15min
- Ucieramy żółtka z cukrem oraz solą
- Roztapiamy masło
- Mieszamy ze sobą mleko, mąkę, żółtka, masło oraz spirytus
- Zagniatamy ciasto przez około 10 minut (lub do momentu gdy ciasto odkleja się od ręki)
- Przygotowane ciasto odstawiamy do garowania na około 30 minut (lub do podwojenia wielkości)
- Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość 2cm
- Wycinamy kółka (pamiętajmy by nie były za duże, inaczej pączki będą w środku surowe)
- Placuszki zakrywamy ściereczką i dajemy im jeszcze 20 minut
- Na rozgrzany do 170 stopni Celsjusza tłuszcz wrzucamy nasze wyrośnięte pączki, smażymy po około 2-3minuty z każdej strony
Tak przygotowane pączki warto przełożyć na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Gotowe i ostygnięte pączki można teraz naszprycować marmoladą, kremem czekoladowym lub budyniem. Na wierzch polecamy lukier z kandyzowanymi pomarańczami. Smacznego!