Trudno wyobrazić sobie święta bez nich. Przepis na pierniczki

Pierniki w Polsce pojawiły się w XVII wieku, w Krakowie, co ciekawe wtedy były uznawane za lek, więc sprzedawano je w aptekach. Z racji tego, że do produkcji pierników potrzebne były egzotyczne przyprawy z Azji na pierniki mogli sobie pozwolić tylko najbogatsi. Na stołach chłopskich korzenne ciastka pojawiły się w XIX wieku.

Dobre pierniki świąteczne powinny przed konsumpcją dojrzeć około tygodnia, a nawet dłużej. Dlatego do produkcji pierników powinno się przystąpić przed 20 grudnia. Tradycyjnie pierniki zdobi się w wigilię Bożego Narodzenia. Jest to jedna z najbardziej integrujących czynności przygotowawczych na święta. Wspólne dekorowanie ciastek z dziećmi jest świetną metodą zacieśnienia więzi rodzinnych.

Jak zatem zrobić dobre ciastka piernikowe?

Składniki:

-miód (najlepiej gryczany) – 250 g
-masło – 50 g
-cukier puder – 30 g
-cukier – 30 g
-mąka kukurydziana– 50 g
-mąka pszenna – 350 g
-proszek do pieczenia – 10g
-przyprawa do piernika – 30g
-jajko – 2 szt.

Kolejność czynności:

  1. Roztop w rondelku masło, cukier puder i dolej miód. wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
  2. Przesiej mąkę przez sito, dodaj cukier, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Wymieszaj.
  3. Dodaj do suchych produktów ostudzony miód (może być ciepły, ale nie gorący) oraz 2 jaja.
  4. Ciasto ugniataj do chwili połączenia się składników, jeśli ciasto zbyt się klei do blatu, dosyp trochę mąki.
  5. Ugniecione ciasto zawiń w folię plastikową i włóż do lodówki na 2 godziny.
  6. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na 4 części, każdą część rozwałkuj na grubość 5mm
  7. Wytnij z płatów ciasteczka i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piecz pierniczki w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 15-20min.

Gotowe pierniki powinny odstać conajmniej tydzień, dobrze się wtedy wysuszą, nabiorą chrupkości oraz wyrazistości. Następnie ciasteczka można udekorować lukrem oraz posypkami. Jak zrobić dobry lukier do pierników? To banał!

Lukier:

Wymieszaj ze sobą 150g cukru pudru oraz 10ml soku z cytryny. Otrzymasz piękny cytrusowy lukier. Jeśli chcesz by był śnieżnobiały, dodaj łyżkę mleka i podwój porcję cukru pudru. Lukier można barwić specjalnymi barwnikami spożywczymi. Można również wykorzystać barwniki naturalne, takie jak kakao czy domowy sok z malin.

Smacznego!