W Kazimierzy Dolnym powstaje Muzeum Koguta i Kazimierskich Tradycji Kulinarnych

Turystyczna perła zachodniej Lubelszczyzny wzbogaci się o nowe muzeum. Muzeum Koguta i Kazimierskich Tradycji Kulinarnych zachęca mieszkańców to współtworzenia nowej instytucji.

Muzeum Koguta i Kazimierskich Tradycji Kulinarnych powstaje właśnie w piwnicach Piekarni Sarzyńskich przy ul. Nadrzecznej w Kazimierzu Dolnym. Celem muzeum ma być kultywowanie tradycji kulinarnych regionu. W instytucji prowadzone będą między innymi warsztaty z przygotowywania kogutów kazimierskich, spotkania dydaktyczne, wykłady i prezentacje.

Twórcom muzeum zależy na tym, aby było to miejsce z duszą, dlatego proszą mieszkańców Kazimierza o podzielenie się z nimi swoimi pamiątkami, które nawiązują do dawnego Kazimierza oraz jego tradycji. Obecnie organizatorzy placówki mają w posiadaniu relacje pisane oraz stare fotografie. – Być może macie Państwo w swoich zbiorach, w szufladach jakieś pamiątki czy fotografie związane z pobytami w Kazimierzu – coś, co przypomni o dawnych jadłodajniach, miejscach restauracyjnych, produktach kulinarnych zakupywanych i spożywanych właśnie tu, w Kazimierzu. Może chcecie podzielić się państwo również swoimi wspomnieniami z dawnych lat? – mówi Dorota Szczuka, koordynator muzeum.

Przedmioty, które zechcą Państwo przekazać muzeum w depozyt, zostaną zaprezentowane na ekspozycji wraz z ich historią i nazwiskiem właścicieli. – apeluje Pani Dorota. Wszyscy, którzy chcieliby wesprzeć stworzenie nowego muzeum proszeni są o kontakt e-mail: deszczuka@gmail.com lub telefoniczny: 501 175 805.