W naszym regionie powstaje lokalny szlak kulinarny, który ma nosić nazwę ,,Zasmakuj w Tradycji”.
Lubelski Szlak Kulinarny tworzyć mają podmioty oferujące turystom oraz mieszkańcom wysokiej jakości produkty żywnościowe charakterystyczne dla naszego regionu. Wytyczony ma zostać na terenie powiatów lubelskiego, radzyńskiego, krasnostawskiego, kraśnickiego i biłgorajskiego. Za przygotowanie Lubelskiego Szlaku Tradycji odpowiadają Lokalne Grupy Działania: Kraina wokół Lublina, Zapiecek, Krasnystaw Plus, Ziemia Biłgorajska oraz Ziemi Kraśnickiej.
LDG zapraszają do współpracy w ramach Lubelskiego Szlaku Kulinarnego właścicieli restauracji, punktów gastronomicznych, kwater agroturystycznych, punktów sprzedaży produktów tradycyjnych i lokalnych, producentów, przetwórców żywności lokalnej i tradycyjnej.
W marcu ruszą spotkania z właścicielami lokali, którzy chcą włączyć się w inicjatywę. W ramach promocji szlaku przygotowane mają być m.in. filmy i publikacje. Planowane są także udziały w targach, pokazy kulinarne oraz degustacje, które mają rozpromować projekt.
Z lubelską kuchnią najbardziej kojarzą się forszmak, cebularz, pierogi i przetwory z jabłek. Nasza lokalna kuchnia kształtowała się w czasach, gdy na słynne jarmarki lubelskie, w XV i XVI wieku zjeżdżali się kupcy z najdalszych zakątków świata. Najpopularniejszymi produktami są cebularz i forszmak, ale silnie z Lubelszczyzną kojarzone są także pierogi (najsłynniejsze biłgorajskie) czy flaki (piaseckie i zamojskie). W Piaskach co roku w czerwcu odbywa się nawet święto lokalnych flaków. Dodatkowo obraz ten uzupełnia także lokalny wypiek jakim jest Kogut z Kazimierza Dolnego.